Sunday, November 27, 2011

princeville apartment, cameron highlands

kali ni.. aku nk post ttg apartment di cameron highlads. kali ni tugas aku nak kna promote apartment nih.. ha...
bg sesiapa yang nak bercuti di cameron highlands tapi tak tahu kat mana nak menginap?
datang lah ker princeville apartment, brij court di tanah rata

antara kemudahan yang mai sediakan di apartment tersebut kepada customer adalah:
- bilik tiga.
-toilet 3
- set kelengkapan dapur yang lengkap.
- ruang tamu lengkap dengan set perabot
- televisyen + astro + smart kad
- set meja makan
- peti sejuk
- extra comforter bed. ( bg yg ramai sgt)

rate per night :
school holiday / public holiday = RM250
weekdays = RM200

sebarang pertanyaan boleh menghubungi en. khairul faizi = 017-5790736
( jgn g bergayut plak.. suami org tu.. hahahaha)

Thursday, November 17, 2011

jenis-jenis kecelaruan personaliti

kali ni post aku psiko skit.. wahahaah... bkn apa.. tuk korg tgk diri korang tu.. kot2.. jd cam ni ker kan.. tp aku rasa macam aku ni gila jer.. haha.. gurau jer.. aku ni gila2... ha.. bukan sakit mental !! hhihhi.. apa pun.. aku rasa setiap insan yang di cipta pasti punya personaliti tersendiri.. mahupun dia sendiri yang mewujud kan personaliti yang tidak sepatut nya wujud. seumpamanya.. berdendam.. dengan dendam.. contoh nya seorang yang budiman mahupun tidak pernah melakukan kesalahan yang terang lah kn.. x pun.. innocent jer kita tgk org tu kn.. tp sapa tahu.. dia punya banyak personaliti..

sebab tu korang jangan berdendam.. haa.. huaarrgghh.. malas nk taip dah.. korang bacalah sendiri.. kat bawah nih.. renung2 kan.. dan tengok diri sendiri.. hahaa

• ANTISOSIAL
- Tidak mengikut norma sosial dan selalu melakukan perkara yang menyalahi undang2
- Suka menipu, memutarbelitkan fakta, dan berbohong utk kpentingan diri sendiri
- Melakukan hal-hal yang tidak di rancang sebelumnya
- Sering marah agresif dan berkelahi
- Tidak mementingkan keselamatan org lain
- Tidak bertanggung jawab

• Avoidant (mengelak)
- Seringkali mengelak tugas yg di berikan kerna tkut di kritik
- Tdk ska bergaul kerna takut d malukan
- Selalu ada perasaan tdk mmpu dan rendah diri
- Tidak mahu ambil risiko dan mmbuat aktiviti baru kerna tkut gagal dan d pandang rendah
- Sukar utk mmbuat kputusan
Borderline
Selalu berusaha utk menghilangkan perasaan d tinggal kn terdapat gangguan identiti
• sering meluah kn ancaman mmbunuh diri
• merasakan kehidupannya kosong dan sukar menangani perasaan marah


Diagnosa
- Hanya d lakukan apabila personality itu mengganggu fungsi sosial ataupu pkerjaan invididu itu
- Setiap individu akan mmpunyai personality tertentu dan biasanya personality ini mempunyai campuran dgn pelbagai personality lain. Misalnya, seseorang itu boleh bersifat obsessif sekaligus mereka juga suka mengelak daripada tugas atau bersikap syak wasangka

• Histrionic
- Selalu ign kn perhatian
- Emosi yg sering berubah-ubah dlm wktu jangka masa yg pndek
- Menggunakan pnampilan fizikal utk mnarik phatian org lain
- Suka mmperbesarkn hal2 yg remeh
- Mudah d pengaruhi oleh kata2 @ pndapat org lain

Nasistik
- Suka membanggakan dri sndiri
- Selalu berfikir kn kejayaan, khayalan, kecantikan, dan kekuasaan
- Percaya bhw dri nya unik dan tergolong dlm masyarakat klas atasan
- Amat suka kn pujian lebih2..
- Suka mengambil ksempatan terhadap org lain
- Kurang empati ( daya memahami perasaan org lain/ emosi)
- Suka cemburu ataupun dengki dgn kejayaan org lain
- Perasaan bongkak dan suka memandang rendah ats org lain
Obsessif- kompulsif
- Ingin kn ksempurnaan dalam segala hal sehingga menyusahkan org lain
- Pengabdian yg berlebihan pda tugas2 nya
- Sgt snsitif dan tudak suka bertolak ansur dgn hal2 yg berkaitan moral dan nilai2 sosiobudaya
- Tidak yakin dgn kmampuan org lain
- Bersikap degil dn tidak mahu mndengar pndpt org lain
Paranoid
- Selalu syak wasangka
- Sangat snsitif dengan kritikan dan sering bertindak agresif
- Selalu berfikiran buruk terhadap org lain
- Tidak mnyenangi hubungan sosial yang rapat
- Lebih menyukai kegiatan yg bersendirian
Psikoterapi
- Meliputi memberi sokongan moral dan melahirkan kepercayaan antara kakitangan dengan pesakit
- Psikoterapi secara berkelompok di bagunkan bagi menimbulkan kesedaran individu tentang ksean tingkah lakunya pada orang lain dengan harapan pesakit akan dpt menukarka pola tingkah lakunya. Terdapat juga program serta terapi lain seprti behavour therapy @ cognitive behavior yg boleh d gunakan untuk mengubah pola tingkah laku dan berfikir secara individu itu.
Schizotypal
- Kepercayaaan kpd hal2 karut, khayalan atau kuasa2 ghaib yg menyimpang.
- Pemikiran dan pndapat yg kurang jelas dan ganjil
- Sering kali sikap syak wasangka
- Pnampilan gnjil dan tidak sesuai dengan keadaan
- Kurang bergaul.

Sunday, November 6, 2011

sombong ke?


berkawan lah seperti monyet yg comel ini.. hahaha kan3...


oh ya.. kali ni aku nk update ttg diri aku. yup.. diri aku. ada orang cakap aku ni sombong . betul kah? hehe.. entah lah..

tp yg pasti.. aku ni ssh nk berkawan. kawan biasa tu mmg ramai.. tp aku xda kawan karib. @ sahabat sejati. cewahh haha.. dulu penah ada.. tp dia tikam kawan sndri dari belakang kn. sejak tu aku dah tak rapat dengan dia. dan sejak tu lah aku mula sekat persahabatan aku. mungkin bg korang sedih nya hidup aku kan? haha..

tp aku bahagia mcm ni nk buat mcm mna kan... huhu
aku ni jenis yang tak suka campur dlm hal org lain. hal aku.. kau punya pasal.. dan hal aku.. kau jgn masuk cmpur sbb aku x msuk cmpur dlm hal kau. ha... itu lah yang sebenarnya.

bagi sesiapa yg slalu tgk aku sorg2 g kelas tu.. jgn kata aku ni x da kawan. tp aku ni selesa bergerak sndri. aku sndri nk atur langkah aku dan aku sndri yg suka mcm tu.. hmm.. kalau boleh aku tak nak ada org lain yang kait kn masalah dia tu dgn aku.. aku boleh jd pndengar yg setia.. tp kurang bijak lah.. nk tlg selesai kn.. haha.. tp aku tak suka cerita hal aku kat orang. biar lah rahsia.... cewahh haha.. kalau kawan dari satu kelas tu.. seingat aku lah. aku kawan dalm kelas tu jer.. sebab after class aku bawak haluan sendiri.. melainkan ada research project yg kna wat sama2.. hubungan aku sampai situ je kot. tapi tak lah sampai tak bercakap kalau terserempak dekat luar kan. just say hi.. assalamualaikum.. or anything else yg korang rasa nk ckp.. haha.. lain2.. kalau ada perkara penting jer. tu jer full stop!!!! hehe..

oh ya.. aku nk cakap nih.. yg aku ni bkn selfish gila2 bangang.. tp ada ketika nya aku ni selfish la skit.. dlm sesetengah situasi di mana situasi tu akan menjatuh kan aku. ha.. bab tu aku selfish lah. tp kalau ada kawan yg dlm ksusahan tu insyaALLAH.. aku akan tolong. kalau aku berkemampuan untuk menolong.

oh ya... aku nih kan kadang2 kedekut.. haha.. terutamanya barang2 aku.. aku tak suka orang sentuh kalau aku tak ada. kalau aku ada tu.. aku bagi lah haha.. entah pasal apa.. aku memang macam ni haha.. dan aku ni suka buat segala benda seorang diri so sesuailah dengan diri aku nih yang suka sorang2 kan.. haha.. aku selesa hidup mcam ni.

kawan bagi aku.. kawan lah biar seribu (kawan biasa je lah) kata orang.. kawan divide in to two.. kawan tika sedih dan kawan tika suka.. orang yang nak datang dalam keadaan sedih dekat aku.. datang lah.. aku tak halang pun. tapi jangan bagi kalau nak suka2 tu.. aku mintak maap lah jangan ajak aku.. dan tak payah susah hati.. aku ni terasa ke apa ke kan. sbb aku tak kan terasa pun haha..

kalau aku ni nak enjoy.. aku boleh selesaikan sendiri. sebab kawan nak enjoy ni kan ramai.. kawan susah jer yang x da.. tapi kawan susah aku nih ialah MY LOVELY LAPPY!!! haha.. semua aku cerita dekat dia. mungkin ada antara korang akan cakap macam ni.." eeii.. berlagaknya budak nih. bajet bagus sangat ker??" ha... ckp lah apa pun korang nak cakap. sebab ini adalah hidup aku.. sebab aku pun tak kacau hidup korang kan.. dah aku bahagia mcam ni..

hmm... aku rasa sampai sini saja lah kot aku nak merepek.. lain kali aku merepek lagi.. ok??